Kiropraktisk Klinik Ishøj - Brohuset, Vejlebrovej 47, 1. sal, 2635 Ishøj
Top

Slidgigt? Du kan gøre noget ved det!

Slidgigt er en folkesygdom og langt de fleste får af vide, at der ikke er noget at gøre ved det, man må lære at leve med det og tage noget smertestillende.
Men rent faktisk er der en hel del at gøre for at leve et GODT liv med slidgigt. Det er især smerter og funktionsbegrænsninger, der kan gøres noget ved, og som er en følge af slidgigt.
Har du smerter? Vi kan hjælpe dig

Hvordan opstår slidgigt?
Slidgigt er en kronisk gigtsygdom, såkaldt degenerativ ledsygdom, hvor brusken i leddet gradvist nedbrydes. Symptomer er smerter, ømhed, stivhed og knasen i leddene.
Nogle lever fint med slidgigt og føler sig ikke syge. Hos andre medfører slidgigten voldsomme smerter, og sygdommen påvirker både funktionsevne, mobilitet og livskvalitet. I de første stadier vil sygdommen formentlig ikke forandre dit liv synderligt. Det er de år, du kan bruge på at forebygge de forandringer, som slidgigten med tiden kan medføre for dit liv og din krop. Du kan nemlig selv gøre meget – og jo tidligere du går i gang, jo bedre. Et aktivt liv med omtanke for det syge led kan hjælpe på både dine smerter og din livskvalitet.

 

Årsagerne til slidgigt er flere. Dvs., at der både er en arvelig faktor, en stigende tendens med alderen samt en øget risiko ved fysisk inaktivitet, desuden skader, overvægt samt arbejdsmæssige fejl- og overbelastninger.

 

Slidgigt inddeles i stadier

I et normalt led fungerer ledbrusken som en beskyttelse af de knogleender, der gnider mod hinanden. I et led med slidgigt mister ledbrusken sin glatte overflade og bliver i stedet uregelmæssig og flosset.
Et led med slidgigt bliver ofte stift, og man får sværere ved at bevæge det. Leddet bliver samtidig mindre stabilt, og bevægelserne bliver derfor uhensigtsmæssige, så leddet bliver hurtigere overbelastet. Brusken forsvinder efterhånden helt, knoglerne forandres, ledkapsler og ledbånd bliver tykkere, og musklerne bliver svagere.

 

Det raske led

Ledbrusken i et rask led er glat og fin og sørger for, at knoglerne bevæger sig gnidningsløst og smertefrit i forhold til hinanden.

 

Begyndende slidgigt

Inde i leddet sker der mikroskopiske forandringer i ledbrusken. Først bliver den tykkere for senere at svinde ind og få små sprækker, der efterlader en flosset overflade. Kun en MR- eller ultralydsskanning eller en kikkertundersøgelse kan afsløre slidgigten på dette stadium. Men det er som regel kun, hvis der er mistanke om f.eks. en inflammatorisk gigtsygdom (leddegigt m.fl.) eller deciderede skader, som er forårsaget af konkrete hændelser, at man vil tilbyde denne type undersøgelser.

 

Let slidgigt

Smerterne er værst, når det syge led skal i gang efter en pause. De forsvinder typisk, når leddet er varmet op, men kommer igen, hvis det bliver overbelastet. Du vil også kunne opleve, at tilstanden bliver både synlig og ”hørlig”: Leddet kan hæve og blive varmt, og det kan lyde som om, der er ”grus i maskineriet”. Det sker, fordi ledbrusken bliver nedbrudt, og leddet er irriteret og betændt.

 

Moderat slidgigt

Leddet virker stift og ubevægeligt. Nu begynder knoglerne at reagere på, at ledbrusken er ved at forsvinde. Knogleenderne bliver tykkere og mere flade med udvækster ved knoglekanterne. En klinisk undersøgelse vil afsløre både hævelser og lyde, ligesom de udvækster, der opstår på knoglen, kan mærkes gennem huden ved f.eks. fingerled, storetå eller knæ.
 Gigten kan her ser på røntgenbilleder.

 

Svær slidgigt

Bevægeligheden i leddet er nedsat markant, og musklerne omkring det er svundet kraftigt ind. Fejlstillinger, med for eksempel skæve fingre i yderleddene, er et sikkert tegn. Ledbrusken er helt forsvundet i større områder af leddet, og knogleforandringerne er tydelige.

 

Diagnose på slidgigt

Diagnosen “slidgigt” stilles ud fra sygehistorie, bevægeundersøgelse af leddet samt røntgen og/eller ultralydsscanning.

 

Forebyggelse og information

Vi holder løbende gratis foredrag på klinikken om slidgigt – kontakt klinikken for kommende datoer.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os for yderligere spørgsmål.

Behandling af slidgigt

Hos kiropraktisk Klinik Ishøj er vi specialister i at diagnosticere og behandle slidgigt. Selve slidgigten er en kronisk tilstand, men smerter og funktionsindskrænkninger kan forbedres med behandling og rette vejledning i kropsholdning, træning, ernæring og evt. vægtkontrol. Vi har mange års erfaring med planlægning af behandlingsforløb samt forebyggelse hos patienter med både let og svær slidgigt. Et behandlingsforløb vil typisk indeholde kiropraktisk justering, massage og evt. laserbehandling samt øvelsesvejledning og information om sygdommen.

Det raske led

Begyndende slidgigt

begyndende-slidgigt

Let slidgigt

let-slidgigt

Svær slidgigt

moderat-slidgigt