Kiropraktisk Klinik Ishøj - Brohuset, Vejlebrovej 47, 1. sal, 2635 Ishøj
Top

Migræne – har du ondt i hovedet?

Hovedpine kan have mange årsager, lige fra små banale ting, som manglende væskeindtag, til mere alvorlige tilstande. Det er ikke normalt at have hovedpine, og det bør altid undersøges. Oftest skyldes hovedpinen låste led i nakken og de deraf forekommende muskelspændinger i nakke/skulderåg.
Migræne er en halvsidig, dunkende, anfaldsvis hovedpine, som oftest er ledsaget af kvalme og/eller opkastninger. Denne form for hovedpine ses i alle aldre, og årsagen er ukendt. Smerten menes at skyldes udvidelse af de store blodkar uden på hjernen.
Har du smerter? Vi kan hjælpe dig

Hvad skyldes hovedpine og migræne?
Provokerende faktorer til fremkaldelsen af migræne kan være forskellige føde og -drikkevarer, stress, hormonelle ændringer, f.eks i forbindelse med menstruation og låste led i nakke og brystryg, med de deraf forekommende muskelspændinger.

Fælles for de provokerende faktorer er, at de sammen bidrager  til at nå et såkaldt ”tærskelniveau”, – et niveau som udløser migræne-anfaldet.

 

Låste led i nakken kan forårsage hovedpine og migræne. Dårlig kropsholdning er årsagen

En hyppig årsag til hovedpine og, som nævnt ovenfor, fremkaldelsen af et migræneanfald, er låste led i nakke og brystryg. Låste led opstår når rygsøjlen, herunder nakken, belastes forkert. Forkerte belastninger af nakken skyldes oftest dårlig kropsholdning i dagligdagen, ved fritidsaktiviteter eller på arbejde. Husk på, at hovedet vejer det samme som en tung bowlingkugle, nemlig op i mod 6 kg. Så hovedet skal balancere lige oven på nakken og resten af ryggen, for ikke at belaste nakken og den øvre del af brystryggen forkert. Dårlig kropsholdning ses blandt andet når vi går, står og sidder. Dårlig kropsholdning kan således opstå når vi f.eks., med fremskudt hovedstilling, sidder foran en computer, blot står op eller kører i bil. At sove på maven, sove med en for stor eller lille hovedpude, medfører en fordrejet eller bøjet nakke og er, i den grad, en dårlig kropsholdning.

 

Symptomer, som hovedpine, opstår når ”glasset er fyldt op”

Symptomer, som hovedpine, kan opstå pludseligt, med eller uden kendt årsag. Hovedpinen kan også komme snigende over dage, uger eller sågar måneder. Fælles gælder, at nakken og den øvre brystryg over tid er blevet belastet på en forkert måde og til sidst påvirker nerverne, så hovedpine opstår. Ligesom den berømte dråbe, der får glasset til at flyde over. Således kan gentagne og ensidige arbejdsstillinger give låsninger og dermed hovedpine/migræne ligesom træk, der medfører spændinger eller en, ellers normal, bevægelse kan medføre at ”glasset flyder over” og hovedpine/migræne vil opleves pludseligt eller komme snigende.

Behandling af hovedpine og migræne

Vi behandler ikke migræneanfaldet, men fjerner en stor provokerende faktor. Låste led i nakke og brystryg og de deraf forekommende muskelspændinger i nakke og skulder åg, er betydningsfulde faktorer i fremkaldelsen af et migræne-anfald. Erfaringen viser, at fjernes de låste led og muskelspændinger fra nakke og brystryg, vil migræne-anfaldene forsvinde eller blive sjældnere. Desuden vil andre provokerende faktorer, som tidligere ville have udløst et migræne-anfald, være ”afladet” og ikke længere være et problem.

Behandling af hovedpine og migræne