Hvorfor ondt i hoften?
Smerter i hoften kan stamme fra mange forskellige strukturer i hoften såsom led, muskler, sener, nerver og slimsække. I nogle tilfælde stammer smerterne ikke fra selve hoften, men fra lænd og bækkenled. Alder har stor betydning for hvilke årsager der er mest hyppige. Børn bør som udgangspunkt ikke have hoftesmerter.
< 35 år
Smerter i hoften hos unge og yngre mennesker opstår som regel ved et vrid, en overbelastning eller en forkert belastning og er ofte forbundet med udøvelse af idræt eller sport. I mere sjældne tilfælde er der tale om bygningsfejl af hofteleddet såkaldt dysplasi eller et indeklemningssyndrom.
> 35 år
Smerter i hoften hos voksne kan skyldes en række forskellige problemer, hvor det afhænger af, hvordan smerterne er opstået, hvor længe de har været der og hvor smerterne er lokaliseret. Det kan være forstrækning i en muskel eller et senefæste, irritation af slimhinden eller en slimsæk eller decideret skade på brusk eller ledlæbe.
Når vi bliver ældre (efter 30-års alderen) begynder muskler, sener, knogler og led at miste elasticiteten og har nemmere ved at blive irriterede efter eller under belastning. Det kan give sig udslag i smerter, stivhed og ømhed efter årets første løbetur, havearbejde eller forårets store rengøringsseance. I en stor del af hofteproblemer hos voksne og ældre er der tale om begyndende artrose (slidgigt).
Er der tale om eller mistanke om artrose(slidgigt), er der typisk nedsat bevægelse i hoften fx i bevægelser, hvor man tager knæet helt op til brystet eller benet helt ud til siden og dele af hoftens muskulatur mister noget af styrken.
Diagnosen stilles ud fra sygehistorie, undersøgelse og evt. røntgen eller ultralydsscanning af hoften.
Hos Kiropraktisk Klinik Ishøj vil behandlingen af hoftesmerter altid starte med en grundig forundersøgelse ,ed gennemgang af sygehistorie, objektiv undersøgelse og ved indikation røntgen eller ultralydsundersøgelse. Behandlingen afhænger af diagnosen, men ofte vil den bestå af kiropraktisk ledjustering, bløddelsbehandling og evt. laser- eller chokbølgebehandling. Desuden vil korrektion af eventuelle skævheder i bækken og ankler samt øvelsesvejledning være en del af behandlingsplanen. Ved slidgigt i hoften har kiropraktisk behandling vist sig at være særdeles effektiv mht øget funktionsniveau. Læs mere under slidgigt.