Kiropraktisk Klinik Ishøj - Brohuset, Vejlebrovej 47, 1. sal, 2635 Ishøj
Top

Iskias smerter – har du ondt i baller og ben?

“Iskias” bruges i daglig tale som en fællesbetegnelse for smerter i ballen og/eller benet, men smeter i balle og baglår har ofte anden årsag end tryk på selve iskiasnerven.
Årsager til smerter i balle og ben kan skyldes helt lokale overbelastninger i led og muskler pga. fysisk aktivitet. Andre smerter er såkaldte “henviste smerter” fra et andet område såsom lænd, bækken, hofte og knæ.  Sidst men ikke mindst kan smerterne skyldes direkte tryk på nerve.
Har du smerter i balle og ben? Hør om dine behandlingsmuligheder her

Smerter over eller under knæniveau?

Groft set kan smerter i balle og ben inddeles efter, om de er over eller under knæniveau.

Har du smerter over knæet, vil du opleve varierende smerter, normalt af en dyb, borende karakter, i lænd, baller og baglår. Ved denne type er der ikke tale om et egentligt tryk på iskiasnerven. Smerterne skyldes ofte ledproblemer eller ledlåsninger i lænd, bækken, hofte og knæ eller henviste smerter fra muskler i sæderegionen.

 

Oplever du smerter under knæet kan det skyldes et egentligt pres på nerven. Det er det, man for eksempel mærker ved diskusprolapser. Smerterne er ofte skarpe og brændende, og kan være suppleret med tegn på, at nerver påvirkes. Nervepåvirkningen kan mærkes som sovende/snurrende fornemmelser i ben og fod og der kan være kraftnedsættelse samt nedsat følelse i specifikke områder.

 

Smerter i ben og under knæ kan hos ældre også skyldes såkaldt spinalstenose. Stenose opstår pga. slitage og deraf nedsat plads til nerverne i lænden, som forsyner benene. Typiske symptomer er her smerter ved gang, heraf reduceret gangdistance og bedring ved foroverbøjning.

 

Diagnosen på udstrålende smerter stilles udfra sygehistorie, objektiv undersøgelse og herunder neurologisk undersøgelse samt evt. røntgen eller henvisning til MR-scanning.

Behandling af udstrålende smerter

Behandlingen af smerter i balle og ben tilrettelægges ud fra diagnosen. Diagnosen stilles som sagt udfra sygehistore, objektiv undersøgelse og herunder neurologisk undersøgelse samt evt. røntgen undersøgelse. Behandlingen af smerter over knæniveau som skyldes ledlåsninger i lænd og bækken vil ofte bestå af kiropraktiske ledjusteringer, bløddelsbehandling samt øvelsesvejledning og holdningskorrektion mm. Skyldes smerterne tryk på nerver i form af diskusprolaps eller stenose vil behandlingen ofte også bestå af strækbehandling/fleksion-distraktionsbehandling samt evt. laserbehandling. Langt størstedelen af diskusprolapser behandles i dag manuelt fremfor operation. Efter den nye prolapspakke, ydes der ekstra tilskud fra den offentlige sygesikring til behandling af prolaps hos kiropraktor.

Behandling af smerter i balle/ben