Kiropraktisk Klinik Ishøj - Brohuset, Vejlebrovej 47, 1. sal, 2635 Ishøj
Top

Bækkensmerter – har du ondt i bækkenet?

Bækkenringen skal bære kropsvægten og virke som støddæmper på belastninger mellem krop og ben.
Bækkenet består af 3 knogler – to hofteben og et korsben, der tilsammen danner en ring, som er forbundet med 3 led. Fortil ved kønsbenet hedder leddet symfysen, og bagtil hedder de to led – sacroiliacaleddene (SI-led). Bækkenet er rygsøjlens fundament.
Har du bækkensmerter? Hør om dine behandlingsmuligheder her

Smerter i bækkenet

Bækkensmerter kendes især fra gravide, hvor op til halvdelen oplever bækkensmerter pga. den øgede belastning samt de hormonelle forandringer – såkaldt bækkenløsning. Under en graviditet ændres kroppens holdning og belastningen øges især på ryggens bagerste led. Dette er hyppigt årsag til smerter i brystryg, lænd og bækken. Lænde- og bækkensmerter omtales ofte som bækkenløsning. Ved nærmere undersøgelse kan der i mange tilfælde findes ledlåsninger fremfor løsning – dvs. nedsat bevægelighed i et eller flere led, som dermed kan være årsag til smerterne. Kiropraktisk behandling af ledlåsninger er en sikker og effektiv behandling for både mor og baby. Optimal bevægelighed og funktion af bækkenet hjælper desuden baby med at trænge rigtigt ned i bækkenet og fremmer hermed naturlig vaginal fødsel.

 

Smerter i bækkenet – også hvis ikke gravid

Bækkenet udsættes hos os alle for store belastninger i dagligdagen, og dermed kan bækkenlåsning eller bækken- og SI-leds dysfunktion opstå pga.

  • – en uhensigtsmæssig siddestilling med benene trukket op i ”havfruestilling” eller med krydsede knæ
  • – et vrid, idet man står ud af bilen
  • – skæve løft, fx idet man bærer en tung pose i den ene arm.
  • – Ligeledes kan dårlige vaner, så som at stå og hvile på det ene ben, medføre en irritation i SI-leddet.
Symptomerne på en sådan irritation/låsning er smerter lokaliseret i balden, ofte med udstråling op til lænden og ned i låret i samme side eller frem i lysken. Symptomerne vil ofte være værre, idet man rejser sig eller skal dreje kroppen, og man vil ofte mærke lindring, når man går lidt. Ved smerter i lænd/balde med udstråling til ben over knæets niveau, er der sjældent tale om en diskusprolaps – irritation af SI-led og/eller den nederste del af lænderyggen forekommer langt hyppigere.

Behandling af bækkensmerter

Hos Kiropraktisk Klinik Ishøj vil en forundersøgelse altid starte med gennemgang af sygehistorie, en grundig objektiv undersøgelse af området samt andre relevante områder. Hvis indikation herfor og graviditet er udelukket, foretages der eventuelt en røntgenundersøgelse. Herefter udarbejdes en behandlingsplan og den vil typisk ved bækkensmerter indeholde kiropraktisk behandling i form af ledjustering, bløddelsbehandling, øvelsesvejledning samt korrektion af kropsholdning og eventuelle skævheder og information om forebyggelse.

Behandling af bækkensmerter