Knæleddet er kroppens største vægtbærende led. Dets funktion er primært som et hængsel, dvs. det kan bøjes og strækkes. I bøjet tilstand er der dog mulighed for en mindre rotation, det vil sige en bevægelse rundt om sig selv.
Store muskler passerer hen over knæleddet. Under disse muskler er leddet stabiliseret af ledbånd på siderne af leddet og af korsbånd inde i leddet. Yderligere findes der et par halvmåneformede bløde bruskstrukturer, der er placeret mellem lårbenet og skinnebenet til støddæmpning. Disse bruskskiver kaldes menisken. Alle disse strukturer kan give anledning til smerter i knæet.
Knæsmerter kan groft dele op i 3.
1) Akutte skader, som sker ved fx fald eller vrid-traumer, hvorved der kan opstå skader på korsbånd, ledbånd og menisken.
2) Overbelastningsskader, som sker efter gentagne belastninger med forkert eller for stort belastningsmønster.
Overbelastningssmerterne kommer snigende, de kan begynde med let ømhed, når man belaster knæet, for derefter at forsvinde igen. Gradvist vil der komme tiltagende smerter hver gang, man belaster knæet, som dog mindskes, når knæet bliver varmt. I den næste fase er der, ud over ‘startsmerterne’, nu også smerter, når knæet igen bliver ‘koldt’. I den sidste fase er der konstante smerter.
Typiske overbelastninger med irritation i senerne omkring knæet er på knæets yderside, også kaldt løberknæ eller på knæets forside, såkaldt springerknæ.
3) Slidgigt i knæet er en naturlig aldringsproces, men andre faktorer øger risikoen, såsom skader, overvægt og stigearbejde. Slidgigt i et knæ sidder hyppigst på knæets inderside eller bag knæskallen.
Læs mere om symptomerne under Slidgigt.
Behandlingen af knæsmerter vil hos Kiropraktisk Klinik Ishøj altid starte med gennemgang af sygehistorie. Herefter en grundig undersøgelse af knæet og de omkringliggende strukturer såsom lænd, bækken, hofter og ankel, da knæsmerter kan stamme fra disse områder. Ved indikation kan der foretages en røntgenundersøgelse eller ultralydsscanning. Efter diagnosticering af problemet planlægges et behandlingsforløb som ved overbelastningsskader og slidgigt ofte vil indeholde kiropraktiske ledjusteringer, bløddelsbehandling evt. i form af laser- eller chokbølgebehandling, øvelsesterapi og information og vejledning om forebyggende tiltag mm.